Det kanske har tagit en viss tid att ta reda på varför ditt barn mådde dåligt. Nu när mjölkallergin har upptäckts är det förståeligt om du vill att barnet ska börja må bättre snabbt. När mjölkproteinet har eliminerats från barnets kost så bör de flesta symtomen försvinna. 

Elimineringen sker antingen genom att du själv slutar med mjölkprodukter om du ammar eller genom att börja använda en hypoallergen specialnäring som rekommenderats av läkare om du ger ersättning/välling. Den exakta tid det tar innan barnets symtom börjar försvinna kan variera beroende på hur många och hur svåra symtom barnet har. De flesta symtomen kommer att ha avtagit inom 2-4 veckor.

Du kan börja lägga märke till en förbättring av symtomen inom några dagar efter att du har börjat använda den hypoallergena specialnäringen som rekommenderats av läkaren. Läkaren kan ha rekommenderat en extensivt hydrolyserad specialnäring som t.ex. Nutramigen LGG®. Du ska fortsätta ge barnet Nutramigen LGG® så länge läkaren rekommenderar detta och läkaren kommer regelbundet testa om barnet fortfarande har mjölkallergi. Kombinationen av extensivt hydrolyserat kaseinprotein och LGG ® stödjer tillsammans kostbehandlingen av mjölkallergi och hjälper barnet att återgå till normal kost.Ta reda på mer om Nutramigen LGG®.

Vad ska jag göra om barnets symtom inte försvinner?

Om du använder en extensivt hydrolyserad specialnäring och barnets symtom inte blir bättre men läkaren eller dietisten fortfarande tror att det är mjölkallergi kan de rekommendera en aminosyrabaserad specialnäring istället. En aminosyrabaserad specialnäring som t.ex. Nutramigen PURAMINO innehåller inget komjölksprotein och är avsedd för barn med svåra allergiska reaktioner och som har flera födoämnesallergier. Ta reda på mer om Nutramigen PURAMINO.

Om du använder en aminosyrabaserad specialnäring och barnets symtom fortfarande inte blivit bättre så är det sannolikt inte mjölkallergi och läkaren kan då undersöka om det finns andra orsaker.

Kan jag börja använda en vanlig modersmjölkersättning när barnet börjar må bättre?

Barns symtom kan försvinna när de får en hypoallergen specialnäring just på grund av att denna har utformats för att kostbehandla mjölkallergi. Det är troligt att barnets allergiska reaktioner kommer tillbaka om du för tidigt börjar ge dem en vanlig modersmjölkersättning.

Kontakta läkaren när som helst om du är orolig för barnets hälsa.