Det kan hända att spädbarnet börjar dricka mindre bröstmjölk/modersmjölksersättning under tillvänjningen till fast föda. Det kan innebära att barn med mjölkallergi, som inte kan äta mejeriprodukter, inte får alla näringsämnen de behöver. Med tanke på det kan du fortsätta inkludera bröstmjölk eller Nutramigen i det mjölkallergiska barnets kost så länge som den behandlande läkaren eller dietisten rekommenderar det. På så sätt säkerställs det att barnet får i sig de nödvändiga näringsämnena.

Nutramigens roll i det växande barnets kost

Nutramigen 1 LGG® är näringsmässigt komplett och lämpar sig därför som enda näringskälla för att nå det dagliga behovet hos spädbarn med mjölkallergi från födseln och upp till sex månaders ålder. Barnets läkare kan därefter råda dig att byta till Nutramigen 2 LGG ® som är anpassad för barn från 6 månader och framåt eller till Nutramigen 3 LGG ® som är anpassad för barn från 12 månader och framåt. Båda ska vara som en del av en varierad kost.

Nutramigen PURAMINO är näringsmässigt komplett och lämpar sig som enda näringskälla för spädbarn upp till sex månaders ålder. Om inte den behandlande läkaren rekommenderar något annat, behöver barn som tillväxer och mår bra med Nutramigen PURAMINO inte byta modersmjölksersättning när de växer, eftersom denna aminosyrabaserade ersättning kan användas som en del av en varierad kost från sex månaders ålder och framåt.

När barnet blivit 12 månader gammalt kan behandlande läkare rekommendera att barnet byter till Nutramigen PURAMINO JUNIOR som är anpassad för barn över 1 års ålder.

Använda Nutramigen i recept vid tillvänjning

När ditt barn börjar äta fast föda kan du märka att barnet vill ha mindre ersättning. Under tillvänjningen kan Nutramigen LGG® uppfylla större delen av barnets dagliga näringsbehov om produkten används som en del av en varierad kost och i linje med den behandlande läkarens rekommendationer.

Försök tillsätta Nutramigen så sent som möjligt i recept för att undvika långvarig kokning och för att bevara näringsämnena. Nutramigen-pulvret kan tillsättas alldeles i slutet av tillagningen. Nutramigen LGG® kan ändå användas i varma rätter eftersom barn trots uppvärmningen kan dra nytta av näringsinnehållet i Nutramigen. Men du måste ändå fortsätta med vanlig flaskmatning med Nutramigen LGG® eller använda Nutramigen LGG® i mat som inte är så varm för att bevara effekten av LGG®.

För att få recept där Nutramigen används istället för mjölk plus utförliga råd om tillvänjning – ladda ner Nutramigen Råd och recept och besök Receptsidan för att hitta tips på mjölkfria recept för frukost, lunch, middag och mellanmål.