Mjölkallergi och laktosintolerans är inte samma sak, men de är ofta hopblandade eftersom de orsakas av samma sak (komjölk) och de i vissa fall uppvisar liknande symtom. Dessa inkluderar magproblem som gaser, diarré, uppblåst mage, magont och kramper, mullrande mage och illamående. Men eftersom mjölkallergi involverar immunförsvaret kan barn som är allergiska mot mjölkprotein också visa allergiska symtom som kliande utslag, väsande andning eller rinnande näsa och hosta. Dessa ses inte i laktosintolerans eftersom detta tillstånd inte involverar immunsystemet.

Vid laktosintolerans kan matsmältningen inte fullständigt bryta ned laktos, vilket är sockret som finns i mjölk. Istället för att smältas och absorberas, kvarstår laktosen i tarmen och orsakar symtomen på laktosintolerans. Laktosen kan till exempel omvandlas av bakterier som då bildar syror och gaser som leder till obehag. Laktosintolerans kan förekomma tillfälligt, t.ex. till följd av en maginfektion, dessa fall kommer vanligtvis att ge med sig på kort tid. Andra fall av laktosintolerans kan vara livslånga, som hos de som är födda med en primär laktosintolerans eller de som utvecklar den när de blir äldre. Laktosintolerans orsakad av genetiskt arv (känd som primär laktasbrist) är ovanligt före 2-3 års ålder.1

En annan skillnad är att vid mjölkallergi kan även en liten mängd komjölksprotein ge din bebis en allergisk reaktion. Däremot kan många människor med laktosintolerans ofta tolerera små mängder laktos och de kan helt tolerera komjölksprotein.

Mjölkallergi

Laktosintolerans

En allergisk reaktion mot protein i komjölk

Oförmåga att bryta ned mjölksocker - laktos

Den vanligaste födoämnesallergin hos barn under 3 års ålder2

Ovanlig före 2-3 års ålder1

Involverar immunsystemet

Involverar inte immunsystemet

Mag-tarmkanalen, hud och andningsvägar kan vara påverkade

Symtomen är endast från mag-tarmkanalen, som diarré. Varken hud eller andningsvägar är involverade.

En liten mängd komjölksprotein kan orsaka en allergisk reaktion

En mindre mängd laktos kan oftast tolereras. Komjölksprotein orsakar ingen allergisk reaktion

 

Om du fortfarande tycker att det är oklart gällande skillnaden mellan mjölkallergi och laktosintolerans och vilken diagnos ditt barn har, tala med din läkare.

 

Referenser:

1. Heyman MB. Pediatrics 2006;118:1279-1286.
2. Koletzko S et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2012;55:221-229